
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 01-41 

November 9, 2001 
 
RE: May employee of the Division of Forestry perform contract work for The Nature 

Conservancy? 
 
DECISION: Yes. 
 
 This opinion is in response to your October 12, 2001 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).   
 
 You state the relevant facts as follows.  An employee of the Division of Forestry 
(“Forestry”) has been asked by The Nature Conservancy (the “Conservancy”) to assist, through 
contract, in the removal of trees and brush for the promotion of native vegetation and 
ecosystems.  The Conservancy, a non-profit organization, seeks to preserve the plants, animals 
and natural communities that represent the diversity of life on Earth by protecting the lands and 
waters they need to survive.  The Conservancy must comply with state forestry statutes and 
regulations relating to timber harvesting and open burning laws.  Also, the Conservancy 
“partners” with Forestry on land acquisition projects.   
 

The employee in question is a Forester II and prepares forest stewardship and forest 
management plans for private, non-industrial landowners.  As part of his official duty, he has 
occasion to attend meetings and be involved in discussions with the  Conservancy, but  is neither 
involved in routine regulation of the Conservancy nor in the awarding of contracts to outside 
entities.  

 
All work for the Conservancy will be done on the employee’s own time and no cost-share 

money will be involved.  The Conservancy will determine what vegetation is to be removed, and 
the employee of Forestry will have no involvement with that decision.  Likewise, there will be no 
timber harvest for this work.   
 
 The employee has sought approval for this outside contract work from Forestry. You are 
seeking an opinion from the Commission as to whether the employee may perform such contract 
work for the Conservancy.  
 
 KRS 11A.020(1) (a) and (d) provide: 
 

  (1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly:     
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter which 
involves a substantial conflict between his personal or private interest and 
his duties in the public interest; 
 …    



 (d) Use or attempt to use his official position to secure or 
create privileges, exemptions, advantages, or treatment for himself or 
others in derogation of the public interest at large. 

 
 Based on the facts as represented to the Commission and Advisory Opinion 99-31(a copy 
of which is enclosed), the Commission believes that the employee is not prohibited from 
contracting with the Conservancy, provided the employee has no direct involvement as part of 
his official duty with the Conservancy.  If the employee, as you have stated, has no involvement 
in regulating the Conservancy, then he may provide the service.   
 
 This advice is based on the assumption that it is not part of the employee’s official duty or 
the duty of Forestry to provide such a service for the Conservancy.   
 
 
Enclosure: Advisory Opinion 99-31 
 


